2011. június 29., szerda

KULTÚRUDVAR

Van itt ám még példa a Lakóközösség akció sikerére. Például tudok róla, hogy az ex-trefortosokból összeállt Oriolus kamarakórus két évvel ezelőtt egy Bródy Sándor utcai udvaron tartotta nyári koncertjét. Az élményről és a dús érzelmekről hosszan lehet olvasni a ház blogján(!).

Oriolus koncert egy Bródy Sándor utcai lakóház udvarán
Aztán most nem is olyan rég egy fantasztikus civil kezdeményezés indult, ha jól tudom, a KÉK és az OSA Archívum szervezésében, melynek keretein belül arra ösztönözték az idén 100 éves házak lakóit, hogy nyissák meg kapuikat a látogatók előtt. Barátaim, egyesületi tagjaim - mondanom sem kell - épp egy ilyen házban laknak a Ráday utcában. Hát röppent is a gondolat, szárnyra kapott a fantázia, izzottak a komputeres vezetékek, lett is olyan kulturális hétvége az udvarban, hogy nemulass. 

100 éves házak ünnepe egy Ráday utcai bérházban
A recept: tolj ki egy pianínót a 3. emeleti gangra, kérd föl a szomszéd nénit, hogy játssza el rajta a kedvenc nótáit, vesd be színházi ismeretségeidet és kérj kölcsön néhány századfordulós jelmezt, süttess a barátaiddal ósdi (lehetőleg 100 éves) receptkönyvekből sütit, mellé adj aranyos kis csészékben kávét, kérd föl a kórustársad, hogy énekeljen 1-2 budapesti sanzont, ha már amúgy is olyan jó a hangja, és köss masnikat a korlátra, persze csakis cilinderben. Mindenkinek ajánlom az eseményről szóló fotógyűjteményt

A LAKÓKÖZÖSSÉG AKCIÓKNAK van értelme. Egy ilyen nap hetekre feltölti az embert. Olyan fura örömöt ad, amit máshol nem lehet beszerezni. Nézzünk szembe a ténnyel: társas lények vagyunk, gangos házakban élünk többed magunkkal, zsúfolt utcákon járunk százezrekkel körülvéve. Persze lehet menni a pusztába, ha eleged van mindenkiből, vagy lehet lakóközösség akciókat szervezni. Garantáltan majdnem ugyanaz a hatás: gyengéd érzelmek törnek fel benned a szomszédot illetően. Projektem kapcsán szívesen felvenném a kapcsolatot különböző építészeti szervezetekkel, hogy művészeti események megvalósulhassanak lakóházak, lakóutcák területein, természetesen magukat a lakókat is bevonva az esemény szervezésébe.  

Egyébként meg, aki nem látta még az Égigérő fű c. 1979-es magyar filmet, annak megvan a ma esti programja.    


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése