2011. június 21., kedd

LAKÓKÖZÖSSÉG AKCIÓ

ÁTHALLÁS
Ülsz egy szobában, átszűrődik a szomszéd TV-je. Áthallgatsz. A másik oldalon baba sír. Áthallgatsz. A szemközti kollégiumban zsoltárokat gyakorolnak. Áthallgatsz. Berakod a Rage against the machine-t. Áthallgatnak. 
Ülünk a kóruspróbán, csend van. Át kéne hallani. Nincs előttünk kotta, fülünkben zsong a világ. Át kéne hallani. Valami furcsa, göröngyös ösvényt keresünk a társadalom másik szegletében. Át kéne hallani. Mondani akarunk valamit. De előbb kurvára át kéne hallani.

Ilyen alter gondolatokkal vágtam neki a Zeneakadémiától való elszakadásnak néhány éve, amikor rájöttem, hogy (alkotóként) nem a hoch-kultúra érdekel, hanem a közösségformálás. A fenti szöveg az akkor alakuló új kísérleti kórusomnak (Soharóza) lehetett volna a mottója. Végül nem ez lett, vagy akár ez IS lett, de nem itt a lényeg, hanem hogy belecsaptunk a lecsóba. Épp akkor vásároltam új lakást, aminek a 100 éves romjait kellett újjászülni, gondoltuk hát: itt az új pecó, itt az új kar, adjunk a lakóknak házi koncertet, hátha úgy kevésbé szólnak be az ütvefúró hangjára reggel 7-kor.

Megcsináltuk. Akit érdekelnek a részletek, ITT elolvashatja rövidke, érzelgős hangvételű beszámolómat róla.


Az eredmény frenetikus. Ami a magyar társadalom esetében azt jelenti, hogy szóba álltunk egymással, és ha csak néhány órára is, de odafigyeltünk a másikra. A lakók és az idegen kar. Arról már nem is szólok, hogy - talán ennek hatására - most, két évvel később, micsoda meglepetéssel készül a lakóközösség imádott gondnok nénink 90. születésnapjára (és hopp, ezt már nem én kezdeményeztem). Nem részletezem, félek, hogy ő is szemmel követi a Főállású Angyal facebook oldalát, csak elrontanám a meglepetést. De aki kíváncsi, kutasson az én személyes facebook profilomban, ott lesz a titok.

A projekt részben tehát a következő: LAKÓKÖZÖSSÉG AKCIÓSOROZATOT indítani a városban többfelé. Lehet bérházban, lehet egy egész utcában. A módszer pedig egyszerű: a művészi csoportokat, iskolákat, osztályokat arra buzdítjuk, induljanak ki saját környezetükből. Kezdjék az emberszelídítést a szomszéddal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése